Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти испред споменика кнезу Сими Марковићу у Великом Борку, обележена је 214. годишњица оснивања Правитељствујушћег совјета српског.

На Велику Госпојину 27. августа 1805. године, на овом историјском месту у Великом Борку у кући кнеза Симе, тада Симеона Марковића, основан је Правитељствујушћи совјет сербски. Био је то најзначајнији потез устаничких првака предвођених Карађорђем, усмерен ка успостављању органа извршне власти у једној држави у настајању.

Правитељствујушћи совјет србски обједињавао је напоре устаника и доприносио да се са успехом развија ослободилачка борба. Формирањем совјета стварени су услови за бржи економски, друштвени о културни развој Србије.
Иако је деловао свега неколико година Правитељствујушћи совјет српски представљао је, поред скупштине устаничких првака, први стални орган власти, чиме је Србија кренула путем обнове државности након вишевековне отоманске владавине. За првог председника Совјета изабран је Прота Матеја Ненадовић, а за првог совјетника Београдске нахије Павле Поповић.

Државној церемонији, чији је организатор био Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова, присуствовали су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, руководство Градске општине Барајево на челу са председником Слободаном Батом Адамовићем као и представници бројних удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Венац на спомен обележје кнезу Сими Марковићу испред Градске општине Барајево положили су председник општине Слободан Бата Адамовић, председник Скупштине општине Саша Пауновић и заменик председника општине Славко Гајић.

Након полагања венаца присутнима су се обратили председник скупштине Градске општине Барајево Саша Пауновић и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов, а церемонија је завршена изузетним получасовним уметничким програмом певачког састава „Србски православни појци“.