Градска општина Барајево је данас уз пригодну свечаност и уз присуство бројних гостију прославила своју славу Велику Госпојину као и Дан општине, који се обележавају у знак сећања на важан историјски догађај из 1805. године када је на Велику Госпојину у Великом Борку одржана Скупштина устаничке Србије на којој је формиран Правитељствујушћи совјет српски, прва Влада у модерној историји Србије.

Најпре је обављен чин резања славског колача, а потом је у великој сали Дома културе одржана Свечана академија поводом Дана општине.
Обраћајући се присутнима на Свечаној академији Саша Пауновић, председник Скупштине Градске општине Барајево честитао је славу и Дан општине свим грађанима Барајева, а затим напоменуо и важност овог датума у савременој српској историји истакавши да је Правитељствујушћи совјет српски био претеча садашње Владе Републике Србије а да његово оснивање представља почетак стварања организоване државне управе у нашој земљи.

Гостима се обратио и домаћинима честитао Славу и Дан општине Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић.
Након кратког филма о Барајеву гостима се обратио и Председник Градске општине Барајево Слободан Бата Адамовић који је изразио задовољство што са присутнима може да подели конкретне резултате које је руководство општине остварило у протекле три године. Председник Адамовић је нагласио да су резултати видљиви у различитим сегментима, од инфраструктурне мреже до културног живота, и најавио озбиљне пројекте у наредном периоду, што се пре свега односи на прву фазу изградње спортског центра у Насељу Гај током које ће бити изграђена хала, један од најмодернијих објеката те врсте у Београду.

Јавно признање Градске општине Барајево Плакете „Правитељствујушћег Совјета Српског“ ове године додељена су:

– Наташи Станић, доктору педагошких наука и магистру астрофизике;
– Горану Ракићу, свештенику и вероучитељу из Великог Борка;
– Владану Јешићу, мештанину месне заједнице Рожанци;
– Сари Петровић, чланици пливачког клуба „ЛА Колубара“ из Лазаревца;
– Миливоју Јовановићу, дипломираном саобраћајном инжињеру.

Свечаност је завршена наступом подмлатка певачке групе „Србски православни појци“ из Барајева.